Begeleider na behalen praktijkexamen rijbewijs b rijschool Maraya

PRAKTIJKEXAMEN RIJBEWIJS B 
streep met stipjes

Wanneer mag je
praktijkexamen doen?

Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen rijbewijs b doen bij het CBR. Om het praktijkexamen auto te kunnen doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen en er moet een gezondheidsverklaring verstuurd worden naar het CBR.

Bel ons nu!

phone +31 6 400 615 69

HOE SLAAG JE VOOR JE PRAKTIJKEXAMEN RIJBEWIJS B?

Vergeet belangrijke informatie niet

Vinkje (voor opsomming) Je komt naar de afgesproken locatie op de juiste datum en tijd voor je praktijkexamen rijbewijs b.

Vinkje (voor opsomming) Je neemt jouw geldige identiteitsbewijs mee, zonder een geldig document kun je geen cbr examen doen.

Vinkje (voor opsomming) Neem je zelfreflectie-formulier mee (hier te downloaden). Na de examenrit bespreek je het formulier samen met je examinator.

Praktische ervaring opdoen

De belangrijkste voorbereiding voor het halen van je rijbewijs doe je natuurlijk tijdens je rijlessen. De instructeur weet waarop je wordt getoetst tijdens het praktijkexamen rijbewijs b. Samen oefen je de verkeersregels en manoeuvres. Wil je een extra test? Dan kun je gebruik maken van een tussentijdse toets. Hiermee ervaar je precies wat je te wachten staat tijdens het échte praktijkexamen auto. Aan het einde krijg je feedback van de examinator en je kunt zelfs vrijstellingen verdienen voor bijzondere verrichtingen tijdens je cbr examen. Goed voorbereid je rijexamen praktijk doen vermijd dat je niet slaagt en herexamen moet doen. Het kan namelijk weken duren voordat er weer een plekje beschikbaar is voor een praktijkexamen rijbewijs b.

Wat doe je tijdens een praktijk-examen?

Het praktijkexamen rijbewijs b duurt zo’n 55 minuten. De eerste 15 minuten maak je kennis en worden je documenten gecontroleerd daarna zal je 40 minuten aan het rijden zijn. Voordat je in de auto stapt doe je een ogentest en voer je controlehandelingen uit bij de auto. Wanneer de rit begint zal je eerst zelfstandig rijden, daarna op aanwijzing rijden en bijzondere verrichtingen uitvoeren.

Onder het rijden controleert de examinator jou op beheersing van de auto, verkeersregels naleven, hoe je op de omgeving let (kijkgedrag) en of je rekening houdt met andere weggebruikers. Waar je op gecontroleerd wordt kun je terugvinden in het zelfreflectie-formulier. Wees gerust, het gaat er niet om of je perfect rijdt maar juist om het totaalbeeld. Het is belangrijk dat je adequaat reageert, eventuele fouten oplost en je hoofd koel houdt. Kortom: heb jij het in huis om veilig en zelfstandig deel te nemen aan het verkeer?

Na het praktijkexamen rijbewijs b vertelt de examinator jou direct de uitslag. Ook bespreek je het zelfreflectie-formulier, dit telt niet mee voor het slagen.

Proefles aanvragen? Vul het formulier in

Praktijkexamen rijbewijs b Rijschool Maraya

Verschillende soorten praktijkexamens


Vinkje (voor opsomming)
Regulier praktijkexamen rijbewijs b: zie bovenstaande beschrijving.

Vinkje (voor opsomming) Regulier praktijk herexamen: Wanneer je het eerste rijexamen niet hebt gehaald wordt er een herexamen aangevraagd. Dit jouw herkansing om toch dat roze pasje te bemachtigen. Houdt er rekening mee dat de wachttijden op een herexamen lang kunnen zijn, dus het beste slaag je in één keer! • Faalangst-examen: Je hebt totaal 1 uur en 20 minuten de tijd om te slagen bij een faalangst-examen. Daarvan zijn 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd wordt gebruikt voor een time-out en om de rust te bewaren. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het reguliere praktijkexamen rijbewijs b doen.

Vinkje (voor opsomming) Bnor examen: Ben je binnen vijf jaar vier keer gezakt voor je rijexamen? Dan wordt er een speciaal examen voor je aangevraagd. De examinator heeft tijdens dit examen meer tijd voor jou en je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Wij vragen dit examen genoemd ‘nader onderzoek rijvaardigheid’ voor je aan bij het CBR.

pijl omhoog (naar boven functie)